Skvelá marlenka - recept

 Ahojte kočky moje! 

Tak ako som sľúbila, v rámci februárových článkov prinášam i recept na marlenku. Hneď v úvode poviem, že je to zjednodušená verzia, nie tá tradičná, kde sa cesto pripravuje skutočne dlho a komplikovane. Napriek tomu je však marlenka úplne úžasná a podľa mňa na nerozoznanie od tej kupovanej.

Budete potrebovať


Cesto

3 celé vajíčka
3 polievkové lyžice medu
250g rozpusteného masla
250g práškového cukru
400 g hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
trocha vlašských orechov na posypanie

Plnka

1 salko môže byť aj obyčajné, aj karamelové
400ml mlieka
1 Zlatý klas
300g masla

CESTO

Vajíčka, med, cukor, múku, sódu bikarbónu a rozpustené maslo v mise vymiešame. Ja som mixovala mixérom, ale čudujem sa, že to vôbec prežil, cesto je pomerne husté. Z tejto masy budeme potrebovať upiecť 4 cestá. Odoberieme teda asi 1/4  hmoty(cca 300g) a rozotrieme ju na papier na pečenie. Najlepšie si je dopredu 4 papiere predpripraviť. Cesto nanášame na papier v extrémne jemnučkej vrstve. Najlepšie to išlo lízatkom(oficiálny názov tejto kuchynskej poôcky nepoznám, ale vyzerá takto). Navyše vždy sa snažte urobiť čo najpresnejší obdĺžnik.

Papier s cestom dáme na plech a upečieme v predhriatej rúre na 180°C 10 min. Doba pečenia je max. 10 minút. Z vlastnej skúsenosti viem, že to treba dobre sledovať, mne napríklad takto posledné, najtenšie cesto mierne prihorelo pri okrajoch:) A takto upečieme všetky 4 cestá.

Vychladnuté cestá dáme dolu z papiera, položíme na seba a obrežeme strany, aby sme mali 4 rovnaké obdĺžniky. Okraje si odložíme.


PLNKA

V mlieku uvaríme Zlatý klas, ktorý necháme vychladnúť a pridáme ho do masla vyšľahaného so Salkom. Všetko spolu dobre vyšľaháme. 

Poznámka k Salku: môže byť aj karamelové, aj obyčajné, no s karamelovým Salkom bola pre mňa osobne marlenka až prílišne sladká...hosťom a širokému okoliu však chutila veľmi. Za mňa je ale lepšie klasické biele Salko.

Pláty potrieme plnkou,poukladáme na seba, zvyšnou plnkou potrieme i vrch a boky. Odložené okraje rozmrvíme v rukách alebo pomelieme, zmiešame s trochou pomletých orechov a dobre posypeme vrch a môžeme aj okraje marlenky. Navrchu rozomleté okraje a orechy dobre popritláčame. Odložíme na noc do chladu a hurá po cca 12 hodinách je mňamka na svete!

Celá príprava trvá cca hodinku a pol. Najnáročnejšie je práve rozotieranie cesta v tenkej vrstve po papieri na pečenie, inak je príprava jednoduchá.


Ospravedlňujem sa, že nemám aj rozsiahlu fotodokumentáciu, no pôvodne som neplánovala recept pridať na blog, no po veľmi pozitívnych reakciách som si povedala, že by to bolo škoda, nerozširovať recept na takú dobrotu;)

11 komentárov:

  1. Mnam! Urcite bola skvela. Tento recept si hned pisem do receptoveho zosita a urcite vyskusam, dakujem Eli!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, aj som zabudla napísať, že za receptík vďačím vlastne sestre od ktorej ho mám....inak receptový zošit mám od vianočného obdobia konečne aj ja, predtým som to zvládala z hlavy alebo pomocou internetu, ale už sa mi podarilo naraziť na pár hlupostí na nete, takže radšej všetko, čo overím a chutí spisujem aj ja...pekný deň Juli!

      Odstrániť
    2. Ja mam zosit slavnostne 8 rokov, odkedy sa zo mna stala manzelka :-) Ja casto povymyslam aj vlastne recepty a ked si to nenapisem, zabudnem. Okrem toho tam mam take tradicne, co robieva mama, este od babky, tak to su take vzacne a osobite. Aj tebe krasny den, slniecko!

      Odstrániť
  2. Si mi spravila riadnu chuť na marlenku týmto :)) som ju nemala ani nepamätám a rozmýšľam, že cez víkend by som to možno vyskúšala :)
    Ďakujem ti zaň :)
    BeautyMissfits

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aj na tej jednej fotke vyzera uplne užasne šikulka:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D jáj Roumí ty si zlatá...aj keď viem, že z tej foto nič nemáte...ale neviem, kedy budem marlenku zas piecť, aby som mohla všetko aj nafotiť, tak som sa rozhodla napísať príspevok i tak a potom v budúcnsoti ďalšie foto aj k postupu doplniť:)

      Odstrániť
  4. Jee, takto nejako podobne robievam vianočné medové rezy. Som si narobila chute, a to by som nemala, lebo o chvíľu už neprejdem cez dvere :)) Ale vyzerá naozaj výborne! Inak to lízatko sa myslím volá stierka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Margaretka ty máš na to veľmi dobré dôvody, prečo sa nezmestiť cez dvere:)) A za tú stierku ďakujem, som rada, že konečne budem vedieť pravý názov!

      Odstrániť
  5. Nie je veľmi sladká, ako tá kúpovana? :) Pretože tá z obchodu chutí veľmi, ale veľmi sladko. :D

    Vladies

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokiaľ je pre teba veľmi sladká tá z obchodu, tak by bola určite príliš sladká aj táto:/

      Odstrániť

Ďakujem za každý jeden komentár! Vážim si ich a budem sa snažiť na všetky Vaše otázky odpovedať! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...